Eetbuien en vreetbuien voorkomen of overwinnen, hoe dan? Tip van de week 10

Eetbuien en vreetbuien voorkomen of overwinnen

Eetbuien en Vreetbuien voorkomen of overwinnen. Hoe dan? Iedereen die bezig is met afvallen kent de fenomenen ‘eetbuien en vreetbuien’. Eetbui klinkt netter, maar vreetbui dekt meer de lading. Alles wat los en vast zit gaat erin en daarna heb je spijt. Spijt!

Hoewel de eetbui en de vreetbui vaak in dezelfde context worden gebruikt is er wel degelijk verschil. Daarbij zijn de eetbuien waar veel mensen het over hebben niet de ‘echte’ eetbuien… Iedereen heeft wel eens onbedwingbare trek of neemt iets meer te snoepen of te snacken dan verantwoord is. In dat geval spreken we niet van een eetbui.

Wat is een eetbui en wanneer spreken we van een vreetbui?

Er zijn twee vormen van (vr)eetbuien.

  • de subjectieve eetbui
  • de objectieve eetbui.

Bij de subjectieve eetbui spreken we van een eetbui die vooral jouzelf een schuldgevoel bezorgt. Je hebt de hele dag door teveel gesnoept, een gezinszak chips leeggeharkt of de koektrommel soldaat gemaakt waar je je achteraf rot over voelt. Een subjectieve eetbui is het (te) veel eten van calorierijk voedsel in een tijdsbestek langer dan twee uur (dit is een indicatie).

Bij de objectieve eetbui (vreetbui) gaat er een flinke lading calorierijk voedsel doorheen in een tijdsbestek van minder dan twee uur (dit is een indicatie). Bij deze (vr)eetbui ben jij het niet alleen zelf die vindt dat je je boekje te buiten bent gegaan, maar is er vaak echt sprake van een eetprobleem.

Eet -en vreetbuien worden naderhand vaak gecompenseerd door bijvoorbeeld over te geven, laxeermiddelen te gebruiken, voorlopig helemaal niets meer te  eten of over-fanatiek te gaan sporten. Dit heeft echter als gevolg dat het eetpatroon zó wordt ontregeld dat er geheid weer een eet -of vreetbui op volgt.

Op spicypepper.nl worden de diverse eetbuien haarfijn uitgelegd. Op haar pagina vind je ook een test waarmee je kunt achterhalen door welk type eetbui jij regelmatig wordt overvallen.

Eetbuien en vreetbuien voorkomen of overwinnen

Soms zijn eetbuien of vreetbuien wel degelijk te voorkomen of te overwinnen. De ene keer makkelijker dan de andere keer, maar toch. Wilskracht kun je trainen! Hoe dan? Zo!

Hoe kunnen we deze eetbuien en vreetbuien voorkomen?

  • Sla geen maaltijden over! Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig eten voorkomt onbedwingbare trek tussendoor. Sla je echt maaltijden over, gaat je lichaam in spaarstand (overlevings-stand) en zul je op den duur zo’n honger krijgen waardoor je de controle verliest en in plaats van één koekje een hele rol naar binnen werkt. Plus nog een heleboel andere dingen.
  • Drink veel water/thee tussendoor, dit vult ook maar je wordt er niet dik van.
  • Neem een suikervrij kauwgompje. Je hebt dan toch iets te kauwen en te proeven maar neemt geen calorieën tot je.
  • Poets je tanden, een frisse mond heeft geen behoefte aan voedsel.
  • Is er geen gelegenheid om je tanden te poetsen? Neem een smintje.
  • Voel je een eetbui opkomen, zet dan de eierwekker op tien minuten en neem die tijd om na te denken. Nu je weet hoe je lichaam werkt kun je je afvragen of los gaan in de koelkast of keukenkastjes je echt gelukkig zal maken?
  • Krijg je een onbedwingbare behoefte om (veel) tussendoor te eten? Ga iets anders doen! Ga fietsen, wandelen, (geen boodschappen doen!), doe pus-hups, ga planken of of bel een goede vriendin, zoek afleiding!
  • Draai muziek waardoor je je goed gaat voelen, lekker meezingen en/of dansen is een heerlijke afleiding.
  • Indien de (vr)eetbui zich s’ avonds aandient, ga dan naar buiten voor een avondwandeling of ga douchen en/of slapen.
  • Breng een vreetbui of verkeerd eten in het algemeen in verband met de weegschaal die een gewicht aangeeft wat je hebt gewogen en wat je vreselijk vond! Voel je een eetbui opkomen, denk hier dan aan.
  • Zet calorierijk voedsel of junkfood niet in het zicht. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we het snoepgoed of de koekjes niet zien staan, we er ook stukken minder behoefte aan hebben! Het zien van lekkers prikkelt onze hersenen waardoor onze trek hierin toeneemt. Probeer dit te vermijden.
  • De wetenschap dat er iets lekkers in de (koel)kast staat is voor het brein ook al voldoende aanleiding om er meer naar te verlangen. Maak het jezelf makkelijker en haal het gewoon niet in huis.
  • Heb je lekkers in huis voor je kinderen? Laat het ze in hun eigen kamer bewaren in een kast met een slot erop.
  • Gaat je (vr)eetbui toch niet weg, bedenk je dan drie keer voor je toch iets te eten neemt. Wat is het beste alternatief op dit moment om te snoepen? Kies iets uit (bij voorkeur) tabel 1, de verantwoorde tussendoortjes of uit tabel 2, maar houd maat!

Eetbuien en vreetbuien vaak psychische oorzaak

Niet zelden is de oorzaak van het hebben van (vr)eetbuien te vinden op emotioneel of psychologisch gebied. >HIER kun je bekijken of bepaalde symptomen op jou van toepassing zijn en of je misschien hulp nodig hebt.

Vermoed je dat je echt een eetprobleem/stoornis hebt, neem dan eens een kijkje op de interessante website Proud2Bme.

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME

nl_NLNederlands