Slaap jezelf slank! Lekker pitten maakt je fit. Tip van de week 23
Slaap jezelf slank met een goede slaaphygiëne. We weten inmiddels dat een goede nachtrust belangrijk voor ons is. Het zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding reguleert, ons lichaam uitrust en zich herstelt van stress en vermoeienissen overdag.
Vooral als je ook nog sport is een goede nachtrust essentieel! Slaap zorgt ervoor dat we zowel geestelijk als lichamelijk weer energie krijgen voor de volgende dag. Maar wat te doen als je juist problemen hebt met inslapen?
Met hoeveel uur slaap jij jezelf slank?
Laten we beginnen met te kijken hoeveel uren slaap je ongeveer nodig hebt. Het wisselt natuurlijk een beetje per persoon maar dit zijn goede gemiddelden.
- 6-8 jaar : 11 uur slaap
- 8-12 jaar: 10 uur slaap
- 13-24 jaar: 9 uur slaap
- 25-45 jaar: 8 uur slaap
- + 45 jaar: 6 tot 7 uur slaap
Als je overdag alert bent, geen periodes hebt van slaperigheid of het gevoel hebt dat je ogen ‘dicht vallen’, kun je er van uitgaan dat je voldoende nachtrust krijgt.
Is dit niet het geval en is er in de middag sprake van een duidelijke ‘dip’ probeer dan s’avonds eens een uurtje eerder naar bed te gaan.
Slaap jezelf slank: tips voor een goede nachtrust
Wanneer je problemen hebt met inslapen kunnen onderstaande tips je misschien helpen om eerder en op een meer ontspannen manier in slaap te vallen.
- Zorg overdag of in het begin van de avond als het niet anders kan (liever niet vlak voor het slapen gaan!) voor voldoende lichaamsbeweging zodat je lichaam meer energie verbruikt en je zowel geestelijk als lichamelijk op een gezonde manier energie verbruikt.
- Probeer overdag niet te gaan slapen. Ook niet even een ’tukje’.
- Neem twee uur voor het slapen gaan niets meer te eten en zeker geen koolhydraten!
- Probeer jezelf een uur voor het slapen gaan alvast te ontspannen, bijvoorbeeld door te douchen, een bad te nemen, te lezen, een rustig TV programma te kijken of een ontspannend radioprogramma te beluisteren. Wanneer je je inspant (bijvoorbeeld werken, studeren, gamen, of computeren) tot het moment dat je naar bed gaat, hebben je hersenen eerst tijd nodig om zich om te schakelen en zul je je onrustig voelen wanneer je in bed ligt.
- Zorg ervoor dat je geen angsten, zorgen, of spanningen hebt wanneer je gaat slapen. Piekeren en malen (bijvoorbeeld over de opvoeding van kinderen, burenruzies, conflicten op het werk, een te hoge werkdruk, financiële problemen, relatieproblemen, etc.) belemmert een goede nachtrust.
- Kun je het toch niet laten om te piekeren, gun jezelf dan tien minuten om over bepaalde dingen na te denken en probeer het dan echt los te laten voor vandaag. Morgen weer een dag. Als je nu blijft piekeren lost het evengoed niets op, maar ben je morgen wel extra vermoeid.
- Drink wat kamillethee voor het slapen gaan.
- Drink een beker warme anijsmelk. Anijs bevordert de spijsvertering en maakt slaperig. Een beker gewone warme melk volstaat ook. Melk bevat tryptofaan wat de aanmaak van serotonine in de hersenen bevordert. Serotonine zorgt niet alleen voor een goede gemoedstoestant maar stimuleert ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
- Drink s’ avonds geen koffie, zwarte thee, cola met cafeïne, of (fris) dranken die veel suiker bevatten. Hiervan krijg je alleen maar meer energie met als gevolg onrust in bed, uren lang woelen en wakker liggen. Let op: ook als je overdag veel van dit soort drankjes drinkt kun je hier ’s avonds last van hebben.
- Drink geen alcohol. Sommige mensen denken dat je van een glas (of twee…) alcoholische drankjes beter slaapt maar het tegendeel is waar! Alcohol verstoort de chemie in de hersenen en doet de bloedsuikerspiegel schommelen waardoor je van binnen onrustig wordt en juist niet goed kunt doorslapen.
- Draai de verwarming in de slaapkamer uit en houd een raampje open. Frisse lucht en een goede ventilatie bevordert een goede en gezonde nachtrust.
- Zorg voor prettig zittende, niet knellende nachtkleding.
- Bekijk hoeveel uren nachtrust je nodig hebt en probeer die uren ook daadwerkelijk te slapen.
- Breng regelmaat en structuur aan in je slaappatroon. Wanneer je iedere avond ongeveer om dezelfde tijd naar bed gaat went je lichaam hieraan en zal zich hierop gaan instellen. Je zult niet alleen merken dat je s’avonds beter in slaap zult vallen wanneer je deze regelmaat aanhoudt, maar s’morgens ook makkelijker kunt opstaan. Op deze manier slaap jij jezelf werkelijk slank!
Heb je toch nog moeite met in slaap vallen? Misschien is ASMR iets voor jou.
Een zeer interessant boek over de reactie van de hersenen op zachte, tikkende, knisperende geluidjes en hoe je hierbij op een zeer ontspannen manier in slaap kunt vallen vind je >HERE
This week you may also weigh yourself! Click >HERE for handy weighing and measuring tips.
The above text previously appeared in the Balance book. The book is now sold out, but may still be available to order second-hand via the link below.
Slimming blog >HOME