Hoe werkt de stofwisseling en waar blijft het vet dat je verbrandt?

hoe werkt de stofwisseling

Voor je gaat afvallen is het belangrijk dat je leert begrijpen hoe je lichaam in elkaar zit en hoe het metabolisme (de stofwisseling) werkt. Waar dienen bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten en vetten voor? En nog belangrijker: hoe verbrand je vet en waar blijft dat dan? Dit lijkt misschien ingewikkeld maar dit  is het niet.

Nadat ik me in de theorie van onze spijsvertering heb verdiept, er veel over heb gelezen en er met diverse professionals (diëtist, huisarts, personal trainer) over heb gesproken, zijn me zoveel dingen duidelijk geworden en heb ik zoveel geleerd waar ik enthousiast van ben geworden, dat ik het hier graag met je wil delen.

Als je weet hoe de stofwisseling en de vetverbranding werkt zal je met heel andere ogen naar voeding gaan kijken dan voorheen.

Je zult niet meer zomaar iets in je mond stoppen als je denkt trek te hebben in een tussendoortje, je zult je fitter voelen, beter in je vel zitten, minder behoefte hebben aan snoepen, meer zelfvertrouwen krijgen en… afvallen!

Ik zal het in het kort uitleggen.

Koolhydraten

Veel mensen zijn bang voor koolhydraten omdat je daar dik van zou worden. Dit is niet helemaal waar. Je wordt alleen dik van koolhydraten wanneer je er meer van eet dan dat je lichaam verbrandt. Daarom is beweging ook zo belangrijk!

Mensen die veel sporten nemen juist extra veel koolhydraten tot zich, omdat koolhydraten juist essentieel zijn voor de ontwikkeling van spieren, en: spieren verbranden calorieën!

Je kunt dus niet zonder koolhydraten! Koolhydraten geven je lichaam kracht en energie en zorgen voor een snellere verbranding van vet.

Je moet alleen even weten wat ‘veilige’ koolhydraten zijn en ‘onveilige’ voor een gezond gewicht.

Je hebt namelijk goede en slechte koolhydraten. De goede zijn onmisbaar in onze voeding en zeker ook bij het afslanken!

Vet

Alle koolhydraten die je teveel binnen krijgt, worden als vet opgeslagen in je vetcellen. Dit opgeslagen vet is je energie opslag. Wanneer je op een later tijdstip extra energie nodig hebt, wordt het vet losgeweekt uit je vetcellen. Dit los geweekte vet wordt opgebroken in glycerol en vetzuren, die als nieuwe brandstof fungeren.

Dat is het moment dat je vet verbrandt!

Voor het afbreken van vet is veel zuurstof nodig, dit wordt geleverd door de longen. Wanneer het vet is afgebroken en het lichaam het vrijgekomen glycerol en de vetzuren heeft opgebruikt (verbrand) blijft er over: water en CO2.

Als je 10 kilo vet verliest, verlaat zo’n 8,4 kilo het lichaam via de longen als CO2 en 1,6 kilo als water. Het overgrote deel van het vet dat je verliest adem je dus uit, gedeeltelijk als CO2 gedeeltelijk  als water!

De hele kunst van afvallen is: Verbrand het vet dat in je vetcellen zit opgeslagen en zorg dat je de geleegde vetcellen niet opnieuw voedt met nieuwe overtollige koolhydraten!

Huh? Is het zo simpel?

Ja. Zo simpel is het.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME

nl_NLNederlands