Snoepen tijdens afvallen, kan gewoon. Tip van de week 12
Snoepen tijdens het afvallen. Kan gewoon. Toch? Nou. Nee. Het is vooral aangeleerd gedrag wat je ook heel goed weer kunt afleren. Natuurlijk hoef je jezelf niet alles te ontzeggen maar wanneer je de behoefte hebt aan snaaien, vraag jezelf dan eerst af of het uit gewoonte is of uit verveling. Meestal is het dat namelijk.
Toch heeft zoete trek ook vaak een lichamelijke oorzaak. Want waarom hebben we tijdens het afvallen zo vaak behoefte aan snoepen? Meestal komt het doordat we langere tijd niets eten of een maaltijd hebben overgeslagen. De bloedsuikerspiegel daalt waardoor het lichaam gaat vragen om extra energie.
De suikers in snoep en koek worden direct door het lichaam opgenomen wat je op dat moment een stoot energie kan geven.
Helaas zitten er geen ‘goede’ voedingsstoffen in waardoor het lichaam deze ook niet kan verteren en het overtollige suiker bij regelmatig snoepen uiteindelijk wordt opgeslagen als vet.
Dit moeten we natuurlijk zien te voorkomen!
Snoepen tijdens het afvallen: wat te doen bij zoete trek?
Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om geen maaltijden over te slaan en zo regelmatig mogelijk te eten, het liefst op vaste tijdstippen.
Dit geldt ook voor je verantwoorde tussendoortjes!
Dit alles houdt de bloedsuikerspiegel op peil.
Daarnaast is ‘zoete trek’ aangeleerd en in feite niets anders dan een vorm van verslaving. Door te snoepen stijgt je bloedsuikerspiegel waardoor je meer energie krijgt. Dit kun je vergelijken met een kick die je krijgt van drugs. Direct daarna daalt je bloedsuikerspiegel waardoor je je juist weer loom en moe voelt.
Je gaat weer snoepen om weer die energieboost te krijgen met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel constant wordt blootgesteld aan hevige schommelingen.
Natuurlijk is het even moeilijk om snoep en koek te laten staan (vergelijk het met afkicken), maar uiteindelijk went je lichaam eraan en neemt de behoefte af.
Heb je toch af en toe nog onbedwingbare behoefte aan zoet, kies dan het liefst voor zoet fruit als bijvoorbeeld:
- aardbeien
- een mango
- een appel
- stukjes ananas
- stukjes meloen
Of kies voor snoep waar je lekker lang mee doet maar wat weinig calorieën bevat, zoals bijvoorbeeld:
- max. vijf dropjes waar je op kunt zuigen of lang op kunt kauwen
- max. vijf tic tacs of smintjes
- max. twee zuurtjes
- max. één chup-a-chup lolly
- stukje pure chocolade
Hypoglykemie
Wanneer je echt de hele dag door extreem behoefte hebt aan zoet, is het raadzaam je eens te laten onderzoeken op Hypoglykemie. Dit is het tegenovergestelde van Diabetes. Bij Diabetes (suikerziekte) produceert de alvleesklier te weinig insuline waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog is.
Bij Hypoglykemie wordt er juist te veel insuline geproduceerd waardoor de bloedsuikerspiegel te laag wordt of gaat schommelen. Een constante behoefte aan zoet (of soms ook hartig) is dan het gevolg.
Vaak hebben we dit zelf in de hand. Maaltijden overslaan, stress en/of een te hoge werkdruk, extreem overgewicht , zwangerschap of andere lichamelijk uitputtende bezigheden kunnen zeker een oorzaak zijn van schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
In sommige gevallen wordt het veroorzaakt door medicijngebruik of in het ernstigste geval een ziekte aan de lever of bijnieren of een insuline afscheidende tumor in de alvleesklier.
Symptomen van Hypoglykemie zijn o.a:
- vermoeidheid
- veel geeuwen
- niet lekker zijn
- ’s morgens moeizaam op gang kunnen komen
- rusteloosheid
- nervositeit
- over emotioneel reageren
- duizelingen
- (gevoel te gaan) flauw vallen (of zelfs bewusteloos raken)
- misselijkheid
- trillen
- snelle hartslag
- oorsuizen
- overmatig transpireren
- lage bloeddruk
- koude handen en/of voeten
- stemmingswisselingen
- plotselinge woede
- angstgevoelens
- verwardheid
- slechte concentratie
- wazig zicht
Luister hoe dan ook altijd naar je lichaam én je intuïtie. Voel je dat er iets niet goed zit, bezoek dan altijd een arts!
Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.
Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.
Afslank blog >HOME